Oldalmenü
Menüdoboz
Aktuális üzenetek

2011.09.24-én, szombaton Szüreti mulatság a parkban és a Piac téren. Felállítjuk a sátrakat és főzünk valami egyszerű kaját. 16 órától biztosan ott vagyunk.

Igi

Lejárt műszaki, kitört kerék - átszervezték Orbánék a tűzoltóságot
Arról nem beszél a kormány, hogy miből fejleszti a tűzoltóságot, arról viszont igen, hogy hány új hivatásost vesz fel a testület. A jelek szerint azonban az átszervezés erősen döcög, a hivatásosok felszerelése ugyanis nincs túl jó állapotban. A bugaci tűzvész oltásakor is a tűzoltóknak a tűzzel és a felszerelésükkel egyszerre kellett megbirkózniuk.A katasztrófavédelem sikeres átszervezéséről beszél a kormányzati propaganda, ám a valóság egyelőre nem igazodik - így történt ez a Bugacon is, ahol ötös fokozatú brutális tűz emésztette fel a világhírű ősborókást. A tűzoltók 5 napon át küzdöttek, a lángok így is mintegy 1000-1100 hektárt taroltak le. Megjegyzendő, a nepszava.hu információi szerint a helyszínre érkező tűzoltók nem erre számítottak, ugyanis egyes fokozatú tűzhöz (értsd: alig pislákol valami) riasztották őket.

Így a tűzoltók eleve nem voltak könnyű helyzetben, amit tovább rontott a viharos szél. És mivel nem voltak elegen, az első napon két óra alvással kellett kihúzniuk a tűzoltóknak. Aztán jött az erősítés. És ekkor kiderült, hogy nem csak természeti, hanem műszaki csapásokkal is szembe kell nézniük az oltó szakembereknek. Ugyanis a segítségül vezényelt autók nem voltak a legjobb állapotban: akadt olyan, amelyiknek nem volt érvényes műszakija, illetve megesett, hogy kitört a kocsi kereke. Sok pedig egyszerűen elakadt a terepen.

A helyszíni beszámolók szerint az önkéntes tűzoltók ősrégi "csőrös" Mercedese birkózott meg igazán a tereppel, így azt küldték előre. A baj csak az volt, hogy az önkéntes tűzoltók viszont nagyrészt védőruha nélkül vonultak. Megjegyzendő: a katasztrófavédelem hivatalos verziója szerint az önkéntesek nem fejlesztettek, míg az önkéntesek szerint azért hibádzik a felszerelés, mert a hivatásosok mindenképpen próbálták kiszorítani az önkénteseket, technikát nem biztosítottak számukra, illetve a pályázatokon szívatták őket.

Ami a bugaci esetet illeti, önmagában nem lenne akkora baj, hiszen balesetek és hiányosságok bármikor adódhatnak. Ám a jelek szerint a katasztrófavédelem ezt az állapotot kívánja állandósítania - fejlesztésként kommunikálva az ügyet. Az ország egyhatodát ellátó, évi mintegy 200 millió forintból működő önkénteseket ugyanis a katasztrófavédelem visszaszorítani, és feladataikat hivatásos állományra bízná. Az a mondás, hogy helyi szinten 104 hivatásos tűzoltó-parancsnokság jött létre, illetve az állam átvett az önkormányzatoktól 1325 gépjárművet, 50 milliárd értékben, 166 laktanyát.

Ennek ellenére, ha az önkéntesek így is mintegy 1,5 millió ember életét és vagyonát védik - ha nem dolgoznak tovább, akkor az államnak több ezer tűzoltót kellene felvennie.Ezt a katasztrófavédelem is tudja, és beharangozta, hogy 66 tűzoltóőrsöt épít - ebből azonban vagy tízet az önkéntes tűzoltóktól vesz el, noha ezek eddig 20 millió forintból elműködtek. Ráadásul a jövőben az oltást csak hivatásos tűzoltó vezetheti, így megeshet, hogy az iskolát frissen végzett, csak pár hónapos rutinnal rendelkező újoncok vezetik, az államilag szükséges oltásvezetői képzést sok éve megszerző, több száz tűzesetet menedzselő parancsnokok pedig csak a kezük alá dolgozhatnak.

Az az alapvető kérdés persze az, miből finanszírozza az említett változásokat az állam, hiszen amint azt az említett példák is mutatják, a jelenleg szervezet zökkenőmentes működését sem képes garantálni a katasztrófavédelem. A szervezet irányító Bakondi György altábornagy azonban pluszforrásokról nem beszél, pontosabban semmilyen forrásról nem beszél.


N. B. Gy. / nepszava.hu

Megújul a katasztrófavédelem

2011. november 14. 07:27 Szentirmay Tamás
VÁLTOZÁSOK | Az Országgyűlés elfogadta a katasztrófák elleni védekezésről és a veszélyes anyagokról szóló törvényt. Ez azt is jelenti, hogy a katasztrófavédelmi rendszer teljes egészében meg fog újulni.
 
 
 
 

Mi változik az új törvénnyel? – kérdeztük Szatmári Imrét, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóját.
– A megyei és helyi védelmi bizottságok összetételében, a védekezési helyzetekben, az irányítás átvételének rendjében lesznek változások. Eddig a védekezést a településeken a polgármester irányította. Ez így is marad, de a kiemelten veszélyeztetett településeken egy úgynevezett közbiztonsági referens is segíti majd a munkát, akiket a katasztrófavédelem képez majd ki. Amennyiben a veszélyhelyzet olyan szintű, akkor a helyi védelmi bizottságban szakembereink veszik át az irányítást. Megyei szinten az eddigi megyei közgyűlés elnöke helyett a kormányhivatal megbízottja fogja irányítani a védelmi feladatokat. Az elnöki-helyettesi teendőket pedig honvédségi és katasztrófavédelmi szakemberek végzik majd.

– Mi a helyzet a veszélyes anyagok szállításával?
– A veszélyes üzemek ellenőrzésével kapcsolatos rendszer is meg változik. Iparbiztonsági felügyelőség jön létre, ami katasztrófavédelmen belül működik majd. Nem csak a veszélyes üzemeket fogják ellenőrizni, hanem a veszélyes anyagok vízi, közúti, vasúti és légi szállítását is.

 

– A tűzvédelmi rendszer is átalakul?
– A hivatásos tűzoltóságok állami kezelésbe kerülnek január elsejétől. Megyénkben hat hivatásos tűzoltóság működik: Kecskeméten, Kiskunhalason, Kiskőrösön, Baján, Kiskunfélegyházán és Kalocsán. Ők továbbra is dolgozni fognak, változatlan létszámmal, változatlan technikai eszközökkel, csak állami irányítás alatt.

Az önkéntes köztestületi tűzoltóságok, amelyekből kilenc van megyénkben - Tiszakécske, Kerekegyháza, Lajosmizse, Szabadszállás, Kunszentmiklós, Kecel, Soltvadkert, Jánoshalma és Bácsalmás - önkormányzati tűzoltókká válnak, gyakorlatilag önkormányzati fenntartású intézmények lesznek. Természetesen szakmailag továbbra is felügyelni fogjuk a munkájukat. A jogalkotók szándéka, hogy az önkéntes mozgalmat tovább erősítsük. Harminchárom olyan egyesületünk van, amely tűzoltási és hagyományőrzési feladatokat lát el a megyében. Ebből tizenhét kötött eddig együttműködési megállapodást vagy a hivatásos, vagy az önkéntes tűzoltósággal, a tűzoltási feladatok ellátására.

– Az önök hatáskörébe tartozik a polgárvédelem is.
– A polgárvédelmi rész is változóban van. Eddig kötelezettség útján jelöltük ki a polgárvédelmi szervezetekbe az állampolgárokat, most lehetőség lesz arra is, hogy önkéntesek is jelentkezzenek a feladatrendszerbe. Bács-Kiskun megyében több mentő szervezet működik. Ezeket az egyesületeket szeretnénk igénybe venni önkéntes polgárvédelmi feladatok ellátására. Amennyiben alkalmasak rá, akkor kiváltanánk velük a köteles szervezeteket.

– Milyen változásokra lehet még számítani?
– Egy új elem is megjelenik a törvényben, az úgynevezett katasztrófavédelmi hozzájárulás. Olyan cégek, akik veszélyes anyagokat tárolnak, használnak fel, vagy gyártanak, az éves árbevételük 0,1 százalékát kötelesek befizetni katasztrófavédelmi hozzájárulásra. Anyagi, gazdasági és személyi kötelezettséget is elő lehet írni bármelyik szervezet részére, de ez csak rendkívüli esetben lehetséges – nyilatkozta Szatmári Imre.

 

BAON


Ingyen is megcsinálnák, de a bürokrácia nem engedi

2011. november 6. 16:19 TEOL/W.G.
Tamási | Az alapja már elkészült az önkéntes tűzoltók leendő laktanyájának, de ezzel le is állt a munka.
 
 
 

Az ok ezúttal nem a pénzhiány, hanem valami megfoghatatlan bürokratikus-technikai akadály. Nevezetesen az, hogy a közbeszerzésben nem ismeretes a társadalmi munka fogalma.

Hangjában némi kiábrándultsággal beszél a részletekről Martinka István tűzoltóparancsnok. Szeretnének kiköltözni a városközpontból, ahol szűkösen vannak, s a kihajtás is nehézkes a főutca forgalma miatt.

 

  Martinka István tűzoltóparancsnok mutatja az építési területet (Fotó: Gottvald Károly) Martinka István tűzoltóparancsnok mutatja az építési területet (Fotó: Gottvald Károly)

Megvan a telek, megnyerték a pályázati támogatást is az 52 milliós beruházásra, de nincs lehetőség arra, hogy önmaguk nekilássanak a falazásnak, vakolásnak, tetőkészítésnek.

 

Egy éve áll a munka. Pedig van a tűzoltók között kőműves is, ács is, bádogos is. A parancsnok némi éllel megjegyzi, hogy amikor elfogadták a pályázatukat, senkinek nem tűnt fel, hogy munkadíjra egy fillért sem állítottak be a kimutatásba.

Most tehát kivitelezőt kell keresni, aki jó pénzért elvégzi azt, amit ők ingyen megcsináltak volna. Az időközben hatszázezer forintért átdolgoztatott engedélyes terv rendelkezésre áll. A közbeszerzési eljárás folyamatban van.


A legjobbak között a pécsi tűzoltók

2011. november 7. 10:24 Bama.hu (forrás: Pécsi Tűzoltóság)

Baranya | Idén Baján november 2-4-én VIII. alkalommal került megrendezésre a tűzoltók szakmai vetélkedése.
 
 
 

November 2-4. között Baján rendezték meg a VIII. Országos Tűzoltó Szakmai és a IV. Országos VFCS Szakmai Vetélkedőt, melyen Baranya megyét a pécsi tűzoltóság csapata képviselte - közölte Branauer Zoltán, a Pécsi HÖT sajtóreferense. A pécsi csapatnak az ország nyolc legjobb tűzoltó csapatával kellett összemérnie szakmai tudását, és mint már sokadszor most is bebizonyosodott, hogy ott a helyük a legjobbak között.

A pécsi csapat Fehér László tűzoltó főtörzszászlós szakmai irányítása mellett megnyerte a megyei, majd az országrészi versenyt így elnyerte a jogot az országos versenyen való indulásra.

 

  Baleseti mentésből is vizsgáztak a pécsi tűzoltók Baján (fotó: Pécsi HÖT) Baleseti mentésből is vizsgáztak a pécsi tűzoltók Baján (fotó: Pécsi HÖT)

A csapatok műszaki mentési, tűzoltási és életmentési feladatokon keresztül bizonyították szakmai felkészültségüket és összeszokottságukat.

A műszaki mentési feladat feltételezése szerint a viharos időben egy személygépjármű balesetet szenvedett utasa az ütközés következtében a szélvédőt áttörve zuhant a kocsi elé és a jármű alá szorult. A gépjárművezető az összeroncsolódott utastérbe szorulva gerincsérülést szenvedett. A káreset megközelítését egy kidőlt fa nehezítette, abból a tűzoltóknak egy darabot le kellett vágniuk, egy másik – szintén mintegy fél méter átmérőjű – rönköt pedig el kellett gurítaniuk az útból. A gépjárművezetőt alakító szerepjátékost a kocsi tetejének eltávolításával, az utast imitáló bábut pedig a kocsi felemelésével lehetett kiszabadítani. 

 

Látványosnak bizonyult a lánglovagok tűzoltási és életmentési feladata is. A feltételezés szerint két személyt kell megtalálni a füsttel elárasztott épületben, melynek teteje lángokban állt. A feladat végrehajtását tovább nehezítette, hogy a szervezők a földszintet egy füstgép segítségével ténylegesen befüstölték és fekete fóliával besötétítették. A két sérültet egy előre meghatározott elsősegélynyújtó helyre kellett kimenteni.

A gépkocsivezetők KRESZ-teszt kitöltését követően egy különböző akadályokkal nehezített rutinpályán mutatták be vezetői képességüket. A pécsi csapat gépkocsivezetője Rostás Róbert tűzoltó főtörzsőrmester a versenyszámban elért kiváló teljesítményéért különdíjban részesült.

A tűzoltóság méltán büszke lehet csapatára, amelynek tagjai: Fehér László főtörzszászlós, Zimmer Zoltán főtörzsőrmester, Schönberger Krisztián főtörzsőrmester, Kelemen Attila törzsőrmester, Varga Béla őrmester és Rostás Róbert főtörzsőrmester.


Ő csak a helyi terminátor

2011. augusztus 25. (csütörtök)
Íme egy videó egy tűzoltóról, aki különösebb megrázkódtatás nélkül folytatja az égő autó oltását, miután az a képébe robban.
 

A látvány egy hétköznapi halandó számára több mint különleges, az alábbi videón az látható, amint egy Los Angeles-i tűzoltó egy égő autót olt. Meg se rezzen, amikor egy lépésre tőle robbanás történik, hanem folytatja az oltást.


A felettese az eset után azt nyilatkozta, hogy semmi különleges dolog nem történt, egy légzsák eldurrant, és néhány szikrát vetett, azonban a teljes védőfelszerelését viselte a kolléga, így semmi baja nem lett. Erre mondják azt, hogy hidegvér.

 

AutóMotor

 

Égtek a kazlak

 

Több kazal bála gyulladt ki a Fejér megyei Mezőfalva közelében lévő Világos – pusztán! A közel 8 000 darab nagyméretű bálák teljes terjedelmükben égnek, melyek füstje messziről, a sismándi dombokról is látszik. A tűzhöz először a Mezőfalvi Önkéntes Tűzoltók vonultak ki, akik rögtön nekiláttak a tűzoltó alapvezeték szerelésének, majd a kiérkező hivatásos tűzoltókkal együtt kezdték meg a tűz lokalizálását, oltását.

 

Képek az oltásról itt! >>>

Talán még ki sem pihenhették az államalapítási ünnep rendezvényeinek fáradalmait a mezőfalvi önkéntesek, máris szólította őket a kötelesség. 15 óra 46 perckor érkezett a riasztás Vízi Ignác telefonjára, hogy Világos – pusztánál több kazal bála is ég. Természetesen tűzoltóink azonnal reagáltak a jelzésre, és mind annyiszor már megszokhattuk településünk életében, most is elsőként vonultak a helyszínre. Megérkezésükkor rögtön nekiálltak a telepen lévő tűzoltó medencékhez alapvezetéket szerelni, majd az időközben Dunaújvárosból és Sárbogárdról is kiérkező hivatásos egységegekkel együtt megkezdték a tűz oltásának.

A Mezőhír megjelenésének idején az égő bálák melletti épen maradt kazlak hűtését végezték, ami nagyon fontos feladat a tűz átterjedésének szempontjából.

 

                     Mezőfalvi hősök                                                                 Nagy szükség van a jeges hűsítőre

 

Az amúgy is brutális kánikulai időjárást még tetőzve az égő kazlak mellett szinte elviselhetetlen forróság uralkodik, de hősies tűzoltóink – előző napi fáradtság ide, vagy oda – becsülettel állják a sarat! A gazdaság dolgozói és önkéntes társak jéghideg itallal próbálják segíteni a lánglovagok hőtűrő képességét. Az elkövetkezendő 24 óra valószínűleg hatalmas próba elé állítja a „hősöket”. Remélhetőleg erőfeszítéseik ,ha sok óra múlva is, de meghozzák a várt eredményt. Holnapra kiderül!

Lapunk a tűzzel kapcsolatban érdeklődött a helyszínen lévő tulajdonostól is, de tulajdonos nyilatkozni nem kívánt. A tűzoltóság részéről az oltásvezető viszont készséggel állt rendelkezésünkre. Kovács Gábor főtörzsőrmestertől próbáltuk megtudni, hogy mi a jelenlegi helyzet?

- Mi történt a helyszínen?

- A tulajdonos sem tudja jelen pillanatban konkrétan megmondani, hogy mi történt. Amikor kiérkeztek, akkor négy kazalban közel 8 ezer darab nagyméretű kockabála égett.

- Milyen erőkkel vonultak ki?

- 2-es kiemelt fokozatban vagyunk, és a mezőfalvi önkéntesek vannak még itt.

- Hány kocsi és hány egység érkezett a helyszínre?

- Dunaújvárosról kettő fecskendő, Sárbogárdról szintén kettő fecskendő és kettő vízszállító is érkezett.

- Előreláthatóan mennyi ideig fog tartani az oltás?

- Valószínűleg csak holnap estefelé kaphatunk pontos képet a tűz végéről, addig biztosan itt leszünk.

- Ezek a kazlak speciális tüzek, hiszen nem olyan egyszerű oltani, mivel befelé terjed a tűz. Van-e lehetőség esetleg szétteríteni, vagy széttúrni az oltás megkönnyítésnének érdekében?

- Sajnos jelen esetben lehetőség nem nagyon van. A kazlak teljes terjedelmükben égnek és nincs az a jármű, ami ezt meg tudná tenni.

- Tehát akkor csak lokalizálva lesz a tűz?

- Így van. Az épen maradt kazlak biztosítása mellett gyakorlatilag a helyszínen elégetésre kerülnek a már égő bálák.

 

Hogy mi okozta a bálák gyulladását, eddig még nem ismert. A tűz keletkezésének okát vizsgálják az illetékes hatóságok.

             Indexkép

Egy "nyúlfarknyi" videó az oltásról a nyílra, vagy a képre kattintva! >>>

Forrás: Mezőhír, Horváth László


Negyedmilliárdból kel új életre a Tűzoltó Múzeum

Eger | Egy év van hátra az egri Tűzoltó Múzeum fejlesztési programjából – tudtuk meg Korsós Lajosnétól, az EVAT Zrt. vagyonkezelési divízióvezetőjétől.

A Tűzoltó Múzeum, ahol a múlt értékeit a modern technika vívmányai keltik életre - ezzel a címmel nyertek 215 millió forintos támogatást a közel 260 millió forintos beruházáshoz, melynek kivitelezője az IMOLA Konstrukt Építőipari Kft.

– Jóval többről van szó, mint egyszerű ingatlanfejlesztésről – fogalmazott a projektmenedzser. – Célunk a létesítmény turisztikai vonzerejének növelése. Ennek eléréséhez minőségi turisztikai látnivalókat alakítunk ki. Az attrakciókat interaktív IT-technológia és hagyományos eszközök beszerzésével hozzuk létre. A helyszínt az épület felújításával teljes mértékben átalakítjuk, így egy minőségi szolgáltatást nyújtó élettér jön létre a program zárásáig.


Korsós Lajosné tájékoztatása szerint természetesen megőrzik az épület fő, múzeumi funkcióját. Emellett azonban étteremmel, illetve egy tűzoltó és rendőr relikviákat árusító ajándékbolttal is gyarapszik a valamikori tűzoltólaktanya. A tornyos épületet korábban már teljesen rendbe hozták, most az összes többi szárnyat is rekonstruálják. A tervekben szerepel egy, az udvaron kialakítandó szabadtéri színpad. Kiváló helye lesz ez rendezvények, bemutatók megtartásának.

HEOL


Időzített bomba a nem használt PB-gázpalack

Faluhelyen és kisvárosokban kézről kézre jár, becslések szerint több millió veszélyes hulladéknak minősülő gázpalack lehet használatban vagy éppen porosodhat melléképületekben a lakosságnál.

Aki legálisan szeretne megszabadulni gázpalackjától, az elviekben megteheti, hiszen január elsejétől rendelet kötelezi a forgalmazókat, hogy a palackok átvételét megoldják, de a tapasztalatok szerint nem mindig egyszerű megszabadulni a már nem használt tartálytól. A jogszabály szerint a PB-gázpalack nem minősül betétdíjas csomagoló eszköznek. A fogyasztó birtokában lévő gázpalack a fogyasztó tulajdona, amelynek rendeltetésszerű használatáért a fogyasztó felelős. A használaton kívüli gázpalack fémhulladékként nem értékesíthető.

A kiürült pb-palackot a cseretelepeken 5000 forint körüli áron váltják, aki azonban nem cserélni, hanem leadni akarja a tartályt az csak a kijelölt telephelyeken teheti meg. Esztó Péter, a Magyar PB-Gázipari Egyesület elnöke a Népszabadságnak korábban úgy nyilatkozott: több milliósra teszik a lakosságnál, garázsokban, kamrákban, padlásokon elfekvő, tűzeset idején közvetlen veszélyt jelentő palackkészletet.

Ezen a helyzeten változtatott volna, hogy idén év elejétől a gázzal foglalkozó kiskereskedőknek kötelező lenne átvenni a kijelölt cseretelepeken a pb-palackokat. Az egyesület tapasztalatai szerint a kijelölt partnerek sem törik magukat a visszavételért, a tartályok tárolása, szállítása és ártalmatlanítása ugyanis jókora költség.

Békés megyében összesen négy kijelölt telephelyet találtunk az egyik forgalmazó honlapján Békésen, Békéscsabán, Orosházán és Szarvason. Aki szabadulni szeretne a palackjaitól csak ezeken a telephelyeken teheti meg. Ráadásul fel kell készülni arra, hogy a korábban tizenezer forintokért vásárolt gázpalack árának csak a töredékét kapja vissza.


A forgalmazó honlapján szereplő információ szerint ugyanis egy megfelelően kitöltött nyilatkozat ellenében az ártalmatlanításra leadott 11,5 kilogrammos alumínium palackot bruttó ezer, a 23 kilogrammosat 2000 forintért veszik át.

Országos tapasztalatok szerint egyre gyakoribb, hogy árokpartokon felejtik azokat, vagy fémgyűjtőknél próbálnak megszabadulni a feleslegessé vált tartályoktól. Vidéken, ahol a disznótorokon, kiskonyhákban, hobbikertekben még inkább elkel a palackos gáz, általában kéz alatt árulják. Ismerősöknél érdeklődve 3000 és 5000 forintos áron tudtunk volna vásárolni használt palackot, míg ez hivatalos forgalmazónál jóval többe került volna.

 

TEOL


Dobogóra álltak Ausztriában a vértessomlói fiatal tűzoltók

2011. július 12. 07:48 Kemma.hu
Vértessomló | A 36. Burgenlandi Tartományi Tűzoltó Versenyen a második helyezést érték el a vértessomlói ifjúsági tűzoltók.
 

A Magyar Tűzoltó Szövetség delegálásában a hétvégén Ausztriában versenyeztek a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület ifjúsági csapatának 12-16 év közötti tagjai.

 

A 36. Burgenlandi Tartományi Tűzoltó Versenyen, a Kőszegtől 20 km-re található Steinberg településen 140 csapat mérte össze tudását, vendég kategóriában 10 együttes versengett.

A nemzetközi CTIF szabályzata alapján rendezett, az akadálypálya és stafétafutás összesített eredménye alapján értékelt megmérettetésen a vértessomlói fiatalok a rekkenő hőség ellenére is helytálltak, a második helyezettnek járó serleggel térhettek haza.

Schäffer László egyesületi elnök elmondta: az osztrák versenyeken rutint, tapasztalatot szereznek a gyerekek, felkészíti őket a későbbi megmérettetésekre, hiszen jövőre ismét vár rájuk az országos bajnokság, amelyen tavaly ezüstérmet szereztek, de bíznak benne, hogy 2012-ben a dobogó legfelső fokára állhatnak majd.

Az Ausztriában második helyezést elérő csapat tagjai:
Batin Ábel
Erl Krisztián
Geier Szabolcs
Jakobi Dániel
Hajagos Miklós
Kovács Roland
Schäffer Róbert
Murányi Nimród
Vízkeleti Gergely
Zippenféning Gergő


Nagy területen ég a nádas az M7-es mellett

 

 

Kis időre le kellett zárni az autópályát a füst miatt Ordacsehinél. Két tűzoltó füstmérgezést kapott.

 
Nagy területen ég a nádas az M7-es mellett (MTI)

Nagy területen, mintegy 25 hektáron ég a nádas és a száraz aljnövényzet Ordacsehi közelében, az M7-es autópálya mellett; a füst miatt néhány percre lezárták az autópályát, két tűzoltó enyhe füstmérgezést szenvedett - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese péntek délután az MTI-vel.

A riasztást 14 óra után kapták a tűzoltók, akik Balatonboglárról, Marcaliból, Keszthelyről és Siófokról nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre. Az oltásban a fonyódi önkéntesek is segítenek - tájékoztatott Salamon Kornél.

Hozzátette: a szél miatt gyorsan terjedő lángokat a kiérkezés után két órával sikerült körbehatárolni.

A két tűzoltót, akik a mentés során enyhe füstmérgezést szenvedtek, a siófoki kórházba szállították - közölte az ügyeletes, aki a tűz keletkezési okáról egyelőre nem tudott felvilágosítást adni. Mint mondta, ennek megállapítása a tűzvizsgáló feladata lesz.

Forrás: MTI

 

Elegük lett a tűzoltóknak

 

Németországban szakszervezetet hoztak létre a tűzoltók. A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója szerint ezzel valóságos divatot követnek, hiszen már az orvosok, a mozdonyvezetők és a légiirányítók is megtették ugyanezt a lépést.

A német tűzoltóknak elegük van abból, hogy nem csupán tüzekhez vezénylik ki őket, de sokszor politikusok vagy más vezető személyiségek testi épségére kell vigyázniuk. Most szeretnék felemelni a szavukat, bár igazából nem sztrájkolhatnak, mert többségük állami alkalmazott, és fizetésük nem alku tárgya, illetményüket a törvényi szabályozás szerint kapják.

Mivel az újonnan alakult szervezetnek egyelőre kevés tagja van, mosolygásra késztetik a nagy szakszervezetek vezetőit. Pedig nem teljesen eszköztelenek. „Tudják csak meg a választók: előfordul, hogy egy tűzesethez a megszorítások miatt csak egyetlen tűzoltó tud kimenni!" - mondja a szakszervezet vezetője. „Senki sem érezheti magát biztonságban, ha a tűzoltókon spórolnak!"

 

Kitekintő


Ismét az ország legjobbjai a kecskeméti tűzoltók

2011. június 27. 10:18 Dr. Faragó Ede
2011. június 24-25. között az üllői Dóra-majorban ötödik alkalommal rendezték meg az Országos Tűzoltóviadalt, amelyen a címvédő kecskeméti tűzoltók az idén, sorozatban negyedik alkalommal diadalmaskodtak.
 
 

Tizenöt év óta mindig június utolsó hétvégéjén kerül sor a viadalra. 2004-ben egy megállapodás alapján az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Monor Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság közösen vállalta fel, hogy az ország közepén, minden tűzoltóság által könnyen elérhető helyen rendezik a versengést, ezzel is népszerűsítve a versenyt a tűzoltók, a vendégek és a kiállítók körében.

Az eseményt kétévente Nyíregyházán, kétévente pedig Üllőn rendezik meg. A jelentős számú érdeklődő közül az idén 22 hét fős csapat jelentkezését fogadták el a rendezők.

 

A viadal különleges helyet foglal el a hazai tűzoltó versenyek sorában, hiszen itt egyszerre mérhetik össze tudásukat a hivatásos önkormányzati, a létesítményi, a köztestületi és az önkéntes tűzoltóságok csapatai. Ezáltal a teljes tűzoltó társadalom képviselteti magát és a megmérettetésen túlmenően egységességüket, bajtársiasságukat és barátságukat is erősíthetik.

A remek hangulatú, kétnapos versenyen a viadal résztvevői mellett a családtagok és a rendezvény látogatói is remekül szórakozhattak. Az ország minden pontjáról érkező tűzoltóknak baráti beszélgetéseik mellett lehetőségük nyílt aktuális helyzetük megvitatására, új barátságok megkötésére és a sportszerű szurkolásra is. Elsősorban azonban mindenki a versenyre koncentrált és mindent megtett a győzelemért.
 
A verseny során a csapatoknak olyan akadályokat kellett leküzdeni, amelyekkel a tűzoltók tényleges veszélyhelyzetekben is találkozhatnak mindennapjaik során. A kecskeméti csapat tagjai címvédőként érkeztek. A Budapesti Tűzoltó Szövetség által 2005-ben alapított vándordíjat már három alkalommal megnyerték, de az újonnan alapított vándorserlegen is szerették volna megörökíteni a Hírős város tűzoltóságának nevét.

  Negyedik alkalommal a legjobbak a kecskeméti tűzoltók Negyedik alkalommal a legjobbak a kecskeméti tűzoltók

A szoros verseny során a miskolci és a szentesi tűzoltókat megelőzve a kecskeméti tűzoltók 4. alkalommal is megszerezték az elsőséget. Így elmondhatják, hogy ahányszor csak elindultak a megmérettetésen, mindig a dobogó legfelső fokára állhattak fel.

A győztes csapat tagjai: András Attila, Furdan Balázs, Furdan Dániel, Hosszú Ferenc, Mozsárik Lajos, Schnábel Krisztián.

 

Az egész ország „legkeményebb” tűzoltói a pécsiek

 

 

Több mint kétszáz fős nemzetközi mezőnyben a pécsi tűzoltók csapatban az elsők lettek egy tűzoltóversenyen.
 
 

Különösen sikeresen szerepeltek a pécsi tűzoltók a hétvégén, immár hetedik alkalommal megrendezett budapesti Országos TFA – Toughest Firefighter Alive (A Legkeményebb Tűzoltó Maradhat Életben) elnevezésű bajnokságon. A több mint kétszáz fős nemzetközi mezőnyben a pécsi tűzoltók csapatban az elsők lettek Kecskés Balázs, Léber Zoltán, Király Tamás összeállításban. 

Kecskés Balázs tűzoltó főtörzsőrmester egyéniben dobogós, harmadik lett. A csapat segítője Szamek Ferenc nyugalmazott tűzoltó százados volt. 

 

A legkeményebb tűzoltók versenye

A kanadai tűzoltók fejéből kipattant ötletet az angol kollégáik fejlesztették mesterfokra, ott évente több alkalommal is megrendezik ezt a fajta megmérettetést.
Európában 2003 táján a német és az osztrák tűzoltók kezdtek TFA-versenyeket rendezni, Magyarországon 2005-ben mérték össze először erejüket a tűzoltók ebben a formában.
Az erőpróba látványosan illeszti be a tűzoltók mindennapi munkáját versenyszerűen mérhető keretek közé. A verseny egyéni versenyszámokból áll, úgymint tömlőhúzás és összetekerés, kalapácsolás 6 kg-os kalapáccsal, 15 kg-os kannák cipelése, 80 kg-os bábú mentése, 2,5 m-es palánk átmászása, tömlőfelhúzás, lépcsőfutás.
Ezeket a feladatokat a lehető leggyorsabban kell teljesíteni a versenyzőnek, többségét légzőkészülékkel.
(forrás: sport.firelogic.hu)


Összefogtak a tűz ellen

2011. május 26. 19:39 , Legutóbb frissítve: 2011. május 27. 07:39 Zsámbóki Dóra
CSÓLYOSPÁLOS | Egymillió forint összegyűjtésében kérte a lakosság segítségét egy tűzoltóautó megvásárlásához az önkormányzat. A csólyospálosiak kicsit „túl lőttek a célon”. A felajánlások még mindig érkeznek, így az új tűzoltóautó működtetése sem kerülhet veszélybe.
 
A napokban megérkezett az a tűzoltóautó Csólyospálosra, amit komoly társadalmi összefogással sikerült megvásárolnia az önkormányzatnak. Az autó árának nagy részét ezerforintosával hordták össze a lakosok, de volt olyan vállalkozó, aki 500 ezer forintot áldozott az ügyre – tudtuk meg Á. Fúrús Jánostól, Csólyospálos polgármesterétől. A negyven tagot számláló önkéntes tűzoltó-egyesületnek és természetesen a helyieknek is régi álmuk volt egy saját tűzoltóautó. Baj esetén ugyan eddig is tudtak segíteni, de a régi, nem önjáró lajtos kocsival való tűzoltás meglehetősen nehézkes volt. – Riasztás esetén először is szerezni kellett egy traktort, mely a kocsit a helyszínre vontatta, közben riasztani az elérhető tűzoltókat –  meséli a polgármester, aki maga is önkéntes tűzoltó. Megtudjuk: a kiskunhalasi tűzoltóság munkatársai gyakran meglepődtek, amikor Csólyospálos környéki tűzeseteknél látták az önkéntes kollégákat traktorral a kárhelyszínre „száguldani”.

A gyűjtés ötlete két évvel ezelőtt, a szilveszteri bálon merült fel. Akkor a csólyosiak 470 ezer forintot adtak össze. Ezt az összeget a falu képviselői megtoldották hathavi tiszteletdíjukkal. – Sokáig kerestük a tűzoltóautót, fontos szempont volt, hogy négykerék-meghajtással rendelkezzen, és legyen rajta gyorsbeavatkozó. Végre megtaláltuk a megfelelő kocsit, de hiányzott egymillió forint a kétmilliós vételár kifizetéséhez, ezért fordultunk segítségért a lakossághoz, illetve vállalkozókhoz – mondja Á. Fúrús. 

A lelkes csólyospálosiak komolyan vették a felhívást: a meglévő egymillió mellé 2 millió 300 ezer forintot adtak össze. 
A 23 éves IFA Sopronhorpácsról érkezett Csólyospálosra, ott is az önkéntes tűzoltók használták, 130 ezer kilométert mentek vele eddig. Összkerék-meghajtású, így a falut körülölelő homokkal is elbír majd. Van rajta vízágyú és avartűzoltó felszerelés is. Néhány tömlő még hiányzik, de tekintve az eddigi példás öszszefogást, nem sokáig kell nélkülözniük azokat sem az önkénteseknek. 

– Az autó a régi szertárba nem fér be, de úgy néz ki, hogy az egykori buszgarázst sikerül átalakítani erre a célra – mondja a polgármester. Kiderült, egy falubéli vállalkozó felajánlotta a segítségét: ingyen elvégzi a szükséges munkákat. 

  A lelkes csólyospálosiak adták össze a kocsi vételárát. Az önkéntesek remélik: komolyabb bevetése nem lesz az autónak. A lelkes csólyospálosiak adták össze a kocsi vételárát. Az önkéntesek remélik: komolyabb bevetése nem lesz az autónak.

– A kisebb-nagyobb felajánlások még mindig érkeznek. Természetesen elfogadunk minden segítséget, fontos tudni azonban, hogy ezeket az összegeket kizárólag az önkéntes tűzoltóság működésére fordítjuk majd – teszi hozzá Á. Fúrús János, aki elmondja: élesben még nem tesztelték a tűzoltók az új kocsit, és reméli, hogy a jövőben sem lesz rá túl gyakran szükség.


Félmilliárd forintot fizet a főváros az elmaradt tűzoltói túlóradíjakra

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnak félmilliárd forint támogatás soron kívüli utalásáról dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdán; az elmaradt távolléti díjak részleges megelőlegezéséről szóló előterjesztést a főváros jogi bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag támogatta.
 

A jogi, ügyrendi, kisebbségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság alelnöke, Hegedűs László (Fidesz-KDNP) a döntésre utalva arról beszélt: évekkel ezelőtt kellett volna ezt a lépést megtennie a fővárosnak, a mostani kifizetés, mint fogalmazott, már csak a "tűzoltás tűzoltása".

A Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester által jegyzett előterjesztés értelmében a főváros és a Belügyminisztérium megállapodást köt egymással: az önkormányzat 2012 januárjának végéig - az állam helyett - megelőlegez 500 millió forintot az évekkel ezelőtti tűzoltói szolgálati órák megváltására.

Az előterjesztésben arra hívják fel a figyelmet, hogy a távolléti díjak elszámolása és kifizetése az erre vonatkozó jogerős bírósági döntés értelmében nem halasztható tovább.

A pénzt a készenléti szolgálati beosztásban dolgozó tűzoltók 2004. május 1. és 2007. december 31-e közötti túlmunka-megváltásához előlegezi meg az önkormányzat.

MTI

2011. 05. 23.


 

Felháborodtak a tűzoltók a kormány húzásán

2011. május 05., csütörtök, 08:10 • Utolsó frissítés: 8 órája
Szerző: KlubrádióFelháborítónak tartja a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, hogy a holnapi tüntetésre a kormány a Rendészeti Érdekegyeztető Fórumhoz két másik közszférával kapcsolatos érdekegyeztető fórumot csapott hozzá.

 

Már nem is rendészeti, hanem közszolgálati életpályáról beszélnek, összemosva a két szférát; ez a tűzoltók számára elfogadhatatlan - mondta Árok Kornél, a szakszervezet elnöke a Reggeli Gyorsban.

Fotó: MTI Fotó: Kovácsi Tamás

Ezek az emberek nap mint a nap a halállal néznek szembe; remélem, hogy a holnapi tüntetésen a kormány megérti, mi a problémánk - mondta a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a Klubrádióban.

Árok Kornél szerint korrektül kellene tájékoztatni a társadalmat arról, hogy a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest a tűzoltók 5 évvel hamarabb mehetnek hamarabb nyugdíjba, csakhogy ők meglehetősen extrém körülmények között dolgoznak 57 éves korukig. Egy ilyen korú tűzoltó eddigre annyira elfáradt már, hogy saját magára is veszélyes lehet.

Ezt a problémát a '80-as évek óta görgetjük magunk előtt, azóta egyetlen kormány sem tudta megoldani - mondta Árok Kornél. Egyelőre ott tartunk, hogy mindenkit mindenkivel szembeállítottak. Egyetlen esélyünk van, megmutatjuk a kormánynak, hogy a nemzeti együttműködés valóban él, csak éppen ők nem részesei ennek - húzta alá az elnök. A tűzoltók tüntetése mellé már több ezer civil állt, a szimpátiatüntetésre holnap déltől várnak mindenkit a Kossuth térre.


 

 

 

 

 

 

A Híreket a Mezőhír hírportáltól vettük át. Ez úton is köszönjük a kiemelt figyelmet!

http://www.mezohir.info/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

 

Tűz a Kinizsiben PDF Nyomtatás E-mail
 
Írta: Horváth László   
2011. február 11. péntek 09:30

     

Képek a tűzesetről itt! >>>

Teljesen kiégett a Kinizsi utcában egy családi ház ma reggel. A mezőfalvi önkéntesek most is először érkeztek a helyszínre! Szerencse a szerencsétlenségben, hogy személyi sérülés nem történt. Az anyagi kár jelentős. A tűzoltóknak egy gázpalackot is sikerült kihozni az égő házból.

 

Teljesen kiéget a Kinizsi utca 33. szám alatt lévő ház Mezőfalván. Az előzetes információk alapján a reggeli begyújtás után vásárolni ment a tulajdonos, és a szobai kandalló okozta a tüzet. (A pontos ok, csak a vizsgálatok után állapítható meg.)

A lakás belső tere teljesen megsemmisült, és valószínűleg a teher hordozó falak statikailag is károsodtak. Az oltás közben egy gázpalackot is sikerült épségben kimenteni a tűzoltóknak. A ház külső hungarocell szigetelése nem kapott lángra. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

    

Gázpalackot mentenek ki  (A baloldali tűzoltó kezében látszik) a tűzoltók, majd egy ventillátorral hűtik

Külön meg kell említeni a helyi önkéntes tűzoltók gyorsaságát, akik ezúttal is elsőnek érkeztek a helyszínre. Munkájuknak köszönhetően már kiépített vezeték segítette a szintén gyorsan kiérkező városi egységeket.

Naptár
Diavetítő